The role of information technology in organizing cost management accounting in the service sector
Keywords:
service sector, restaurant industry, management accounting, expenses, catering, information technology, software, document flowAbstract
The scientific article examines the procedure for using modern technologies and information systems in management accounting of expenses of service sector enterprises. In order to effectively organize management accounting of expenses, quality criteria and information support for making management decisions have been defined. Modern comprehensive programs for organizing management accounting of expenses, the formation of an analytical base, depending on the specifics of the activities of restaurant industry entities and making effective management decisions, have been studied. A procedure for using modern technologies by restaurant enterprises to obtain transparent, prompt and timely information on expenses, and a
functional model for the correct organization of management accounting are proposed.
References
Дрозд И. К. Информационные технологии как фактор усовершенствования учетных процессов / И. К. Дрозд, В. А. Вдовиченко // Независимый аудитор. – 2013. – № 4. – С. 2–11.
Зима Ю. П. Разработка модели управленческого учета по использованию информационных технологий / Ю. П. Зима // Экономический анализ. – 2014. – Т. 15 (2). – С. 148–153.
Капустенко И.С., Прошкина В.И. Основы оценки качества информационных ресурсов промышленного предприятия // Международный студенческий научный вестник. – 2015. – № 4-1.
Литвинчук И. В. Особенности компьютеризации бухгалтерского учета объектов внебалансового отражения [Электронный ресурс] / И. В. Литвинчук. – Режим доступа:https:// core.ac.uk/download/files/404/11826928.pdf
Пятничук И. Д. Организация управленческого учета расходов в условиях применения программного обеспечения системы бюджетирования [Электронный ресурс] /И. Д. Пятничук. – Режим доступа: http://www.economy.nayka.com.ua/index.
Садовская И. Б. Теория и практика управленческого учета: гармонизация систем [Электронный ресурс] / И. Б. Садовская. – Режим доступа: http://elibrary.nubip.edu.ua/15912/1/12sib.pdf
Янчев А. В. Организационно-методологические положения электронного документирования в системе бухгалтерского учета: автореф. дис. … д-ра экон. наук: спец. 08.00.09 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит (по видам экономической деятельности) / А.
В. Янчев. – Житомир, 2015. – 38 с.