CONSTRUCTION OF MULTI-FACTOR ECONOMETRIC MODELS IN THE FOOD INDUSTRY

Авторы

  • Doniyorbek Khomidovich Sarimsakov

Ключевые слова:

efficiency, production volume, consumption rate, sensitivity of factors, elasticity, reliability, tightness, econometric forecasting, determination coefficient

Аннотация

Multi-factor econometric models have been developed to increase the efficiency of business development in the food industry, production volume, household consumption costs and consumption levels. Therefore, using these econometric models, the effective (elasticity) coefficients of the factors were determined, their reliability levels were compared, and the significance level of the factor was determined.

Библиографические ссылки

Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2020 йил 18 мартда “Аграр ва озиқ-овқат соҳаларини бошқариш тизимини янада такомиллаштириш чора-тадбирлари тўғрисида”ги ПҚ-4643-сонли Қарори. / lex.uz

Djankov S. and Shifler A. (2001) The Regulation of Entry, Quarterly Journal of economics, 117, –P. 1-35.

DesaiM. (2003) Institutions, Capital Constraints, and Entrepreneurial Firm Dynamics: Evidence from Europe, Harvard HOM Research – P.59.

Dennis R. (2018) Between the farm gate and the dinner plate: motivations for industrial change in the processed food sector, Ohio State University, United States, –Р. 121-12.

OvaskaT. (2004) Entrepreneurship in Post-Socialist Economies, West Virginia University, Department of Economics Working Paper, 6.

RobinsonJ. (2002) Social and Institutional Barriers to Market Entry.

Caponе R.(2014) Food Economic Accessibility and Affordability in the Mediterranean Region:an Exploratory Assessment at Micro and Macro Levels // Journal of Food Security. –vol. 2. –No. 1. – P. 1-12.

Negi, S. (2013). Food Processing Entrepreneurship for Rural Development: Drivers and Challenges. Ecology, Economy & Ethics, – P. 186-197.

Lowder B.V. Choosing a methodology for entrepreneurial research: a case for qualitative research analysis in the study of entrepreneurial success factors. 2009.

Gorb O. Organizational-economic mechanism of management of food industry enterprises competitiveness // Journal Annals of Agrarian Science 14. 2016. – P. 191-195.

Зинчук Г. Развитие продовольственного рынка: теория, методология, практика: Автореф. дис.. док. экон.наук.–Саранск, 2008. – 23с.

Кисель М. Совершенствование организационно-экономического механизма развития рыночных отношений в перерабатывающей промышленности АПК: Автореф. дис. канд. экон.наук. –Саратов, 2001. – 21 с.;

Сеялова Г. Организационно-экономический механизм управления предприятиями. Монография. – Оренбург:2006. – 139 с.

Ходос Д. Экономический механизм развития сельскохозяйственного производства.– Красноярск: Изд-во КрасГАУ, 2008. –234 с.

Павленко Н. Экономический механизм эффективного развития сельского хозяйства: Монография. –Белгород: 2010. –512 с.

Беркинов Б.Б., Ахмедов У.А. Аҳолини озиқ-овқат маҳсулотларига бўлган истеъмол талабларининг таҳлили // Bizines-Эксперт. − Тошкент. 2014. − №8. 47-б.

Бобоев И.Ҳ.Маҳаллийлаштириш асосида рақобатбардош маҳсулотлар ишлаб чиқариш стратегиясини шакллантириш(Ўзбекистон Республикаси озиқ-овқат саноати тармоқлари мисолида): Иқт. фан. ном. дис... автореф. –Т.: ЎзРФАИИ, 2008, 22-б.

Исмаилов О.Ш. Развитие пищевой промышленности Узбекистана на инновационной основе. // Экономика региона. 2010. №3. – С. 245-249.

Муфтайдинов Қ. Иқтисодиётни эркинлаштириш шароитида тадбиркорликни ривожлантириш муаммолари: Иқт. фан. док. дис…–Т.: МУЎМУ, 2004. 22-б.

Гафуров У. Кичик бизнесни давлат томонидан тартибга солишнинг иқтисодий механизмларини такомиллаштириш: и.ф.д. дисс. автореф. – Т.: 2017. 96-б.

Сотволдиев Н.Ж. Фарғона водийсида озиқ-овқат бозори ва унинг минтақавий фаолияти. //Иқтисодиёт ва инновацион технологиялар. – № 1, 2018. январь-февраль.

Муаллиф ҳисоб-китоблари. Манба:Ўзбекистон Республикаси Давлат статистика қўмитаси маълумотлари

EViews-9.1 дастурий пакет асосида ҳисоблаб топилган.

Загрузки

Опубликован

2023-06-16